Så er det æble tid.
Neeej alt for længe siden jeg lige har skrevet eller laget en god opskrift op. Men jeg har købt et lille kolonihavehus så det har taget alt min tid. Det skønne ved at få en gammel have med et mini hus er de skønne frugt træer der følger med.
Jeg har jeg fået et skønt smukt æble træ. Æbler har der jo være mange af i år så mit lille træ er også fyldt til randen, og der er intet så dejlig som danske æbler.
Så en kasse æbler og en masse ideer til skønne æble lækkere sager.
Æble smør med kanel og stjerneanis
Jeg har endnu ikke forstået dem der ikke kender til æble smør. ,Så er det på tide at få gang i dine æbler og får lavet æble smør til brødet, pandekager eller til din morgen grød.
Opskrift
- 8 æbler skåret i tern med skræl
- 4,5 dl vand
- 3 – 4 stjerneanis
- 1- 2 kanelstang
- 1 tsk kanel
- 1 vanilje stang eller en tsk. vanilje pulver
- 1 dl kokossukker, eller rørsukker
Æbler, vand, stjerneanis, vanilje, kanelstang, og halvdelen af sukkeret koges til æblerne er kogt helt ud. Æblegrøden moses igennem en sigte, så skræl, kanelstang og stjerneanis sorteres fra.Kom den sigtede æblemos i en ren gryde sammen med resten af sukkeret + kanel pulver og kog det ved middel varme. Det skal lige simre lidt, men ikke koge. Rør jævnligt i det, det må ikke koge fast. Det tager tid før æblemosen karamelliseres. Tager ca. 1 1/2 – 2 timer til bliver tyk og mørk i farven.
Lav rigelig opbevar det i køleskabet, kan holde sig længe. Smager fantastisk, du vil bruge dine æbler hvert år til æble smør.
Æble sirup
Skønt til alt, pandekager, kager, morgenmad over salat, så endnu en god ide til alle dine æbler.
Opskrift
- 6 dl ufiltreret og gerne friskpresset æblemost
- saft af 1/2 lime eller citron
- 2 dl kokossukker eller rørsukker
- 1 vaniljestang eller 1 – 2 tsk vanilje pulver
Husk hvis du bruger hjemme presset æblesaft som jeg gør, så kom saften gennem en sigte inden du kommer det i gryden. Det er for at fjerne det meste skum. Bruger du vanillestang, skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland med sukker. Kog det hele sammen i en gryde til konsistensen en sirup. Husk at det vil skumme lidt, din sirup bliver finest hvis du hele tiden fjerner overskydende skum. Det må endelig ikke blive for tykt, for så stivner det til gele. Sker det så kom lidt mere æblesaft i. Mine æbler er meget røde så derfor denne smukke røde farve.
Æble kompot med kardemomme
Jeg kan godt lide ordet kompot. Æble kompot kan bruges lidt breder en æble grød, der tænker vi jo mest det med fløde og makroner. Men jeg bruger denne kompot til min morgen grød. Både den varme og kolde grød eller til skønne morgenmads pandekager. Se kompot dækker mere en grød, selvom det laves næsten ens.
Opskrift
- 1 kg æbler skrællede uden kærnehus og i minder stykker
- 1 dl rørsukker
- 4 -5 grønne kardemomme kapsler
- 2 dl vand
Kom æbler sammen med vand i en gryde. Når æblerne er kogt let ud, tilsættes sukker, kardemomme kapsler som du lige har mast lidt så de sorte korn kan komme ud og give smag. Rør godt rundt og kog videre ikke for længe kun til æblegrøden har en god konsistens. Tag gryden af varmen og mos det godt ud så især så du får alle de sorte kardemomme korn ud af skallen. Fjern skallerne og kom din kompot på glas, så de kan nydes til hvad du nu har lyst til.
Æble granola
Nu der er så mange æbler alle vegne er det jo med at få dem brugt så de ikke bare hænger der og rådner. Æble granola, en granola der ikke er ristet i alt det sukke eller honning som man normalt gør. Smager ikke så sødt men alligevel vild lækker på yoghurt, skyr eller hvad du nu spiser om morgen.
Jeg bruger en helt almenlig æble grød, dog har jeg blendet den med en stavblender for at få den rigtig fin i konsistensen.
Opskrift
Tænd ovnen på 75 grader
- 2 dl havregryn
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 2 dl kokosflager
- 2 dl blandet nødder, jeg har brugt cashewnødder og mandler
- 2 -2 ,5 dl æblemos
Du kan jo bruge det du har lyst til af kerner. frø og nødder. Kik i skabet og se hvad der er. Kom det hele i en skål, bland det godt sammen med dine hænder. Kom bagepapir på en bageplade og fordel de granola på pladen. Smuler det godt fra hinanden. Sæt pladen i oven 1.5 til 2 timer. Husk kik til det og nuller det fra hinanden, så det bliver tørret over det hele. Køl af inden du kommer det i en beholder.
Mætter dejlig og ikke det vilde sukker i det. Jeg spiser det gerne på havre yoghurt, for har aldrig været så vild med almindelig yoghurt. Kan anbefale YOSA med vanilje.
Tærte med sirup honning marineret æbler
Æbler uden ordet kage går ikke, så har da lige fået lavet en æble tærte god lun som kold.
Opskrift
Bund
- 225 -250 g sigtet speltmel
- 3 spsk kokos sukker
- lidt salt flager
- 1 tsk kanel
- 125 g smør…gerne kold
- 1 æg
Kom mel, kokos sukker, salt og kanel i en skål bland det godt sammen. Skær smørret i mindre stykker og kom det i mel blandingen, bland godt så det bliver til smuldre, tilsæt ægget og samle dejen. Stil dejen i køleskabet ca 30 min.
Fyld
- 4 til 6 æbler, uden skræl og kernehus
- 1 dl æble sirup eller agave sirup
- 2 spsk god honning
- 50 g smør
- 1 tsk vanilje pulver
Skræl æbler, halver og fjern kernehuset. kom sirup, honning, vanilje og smør i en tyk bundet pande eller gryde, varm op til smørret er smeltet…ca 5 min. Tilsæt æbler og lad det små koge i ca 15 – 20 min lad det køle lidt.
tænd for ovnen på 175 grader
Rul dejen ud på bagepapir i en cirkel, kom æble fyldet på dejen, fordel det godt men lad en kant rundt være uden æble fyld. Fold nu kanten ind over fyldet, så du ligesom lukker det inde, må ikke flyde ud jo. Kom i ovnen, bages i 30 min eller til tærten er gylden.
Lad kage køle lidt af inde den serveres med vanilje is eller cremefraiche 38 %
smager så skøn…æble…honning…vanilje
Kaffe, skøn kage og godt selskab så bliver det ikke beder.
God æble lege lyst.
Rikke