Dharamshala…..Dalai Lamas by

Dharamshala…..Dalai Lamas by, eller det vil sige han bor i den del der hedder Mcleodganj. Den by del man hænger ud i, og det område med de fleste yoga uddannelse centre omkring. Vi har sommer ferie Dharamshala…..Dalai Lamas by har regn tid, så det er hvad man må tage med en ordenlig gang regn ind imellem. Men der udover er det et hyggelig sted, gader fyldt med små shops, munke alle steder der også hænger ud nyder den gode kaffe og kager som var rigtige gode.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Alle elsker da at snack…De bor rundt om i byen de fleste studerende munke og skal selv søger for mad. Når man studere samler man ikke mad ind i sin metalskål……i dag er det også mest penge de får til at købe mad få i skålen.

Men byen er jo det sted Indien gav til de tbetaner der flygtede fra Tibet. Dalai Lamas har sit hus, kloster og tempel her så det betyder også at mange gerne vil besøge byen. Før Dalai Lama fik Nobels fredspris var byen ikke særlig kendt, boomet kom efter og det mærkes og ses…..hoteller skyder op alle vegne, rejsebureauer kæmper om kunder og der kan spises alle steder. Men når det er sagt bliver man nu alligevel lidt glad over Indien gav et stykke land til Tibet, de har deres egen skole, sygehus det er som et lille samfund, dog er alle velkommen inder som tibetaner.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Inde midt i byen ligger et smukt og meget farverigt tempel, hver dag dejes bederulle mange gange og der sendes ønsker afsted.

Der holdes en lille pause inden næste rundtur i Dalai Lamas tempel. Det er sjover at betragte folk inde i det her tempel ind templets udseende, det var ikke så storslået. Der må oftest ikke tages fotos af deres helligdom.

Her kommer munke fra hele verden for at besøge eller studere Buddhismen. På tur, kvinder fra Kina.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

By og graffiti

Jeg er total vil med by kunst, elsker når det er smukt eller det sender et godt budskab. Dharamshala…..Dalai Lamas by har det også, jeg har bare lige valgt et par af de rigtige fine.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

3 x tibetaner, med hvert deres udtryk på den nye verden. Traditionel vs. moderne livsstil.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

På en kæmpe sten, et smukt udtryk af en typisk tibetansk kvinde.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Og ikke mindst dette smukke væg maleri, men det vi alle skal huske. Vi skal huske næste generation, vi skal gerne levere den til med så de også har et smukt sted at være.

Tur omkring Dharamshala…..Dalai Lamas by

Udover byen hvor Dalai Lama bor og det er til dels et træk plaster, er der også meget at se rundt om. Dalai Lamas søster har lavet et børnehjem/skole ikke langt fra byen, det er for tibetaner men indiske børn er også velkommen. Der ligger et lille Hindu tempel en traver fra byen, med stor fornøjelse for dem der trænger til en dukkert.

Et spændende besøg var dog det store Karmapa tempel. En tempel skole vil jeg kalde med plads til 2000 elever som også bor på skolen. De kan begynde på skolen som 4 til 5 år, og det er gerne det ældste barn i familien som der sendes afsted, det er en skole både for drenge og piger. Man kan bo på skolen i op til 10 år, i den periode er der ingen skoleferier. Men en gang om året kan man få besøg af sine forælder. Skolen dagen begynder tidlig med morgen bøn (som jeg husker kl 4 eller 5), så er der morgenmad derefter begynder den almenlige skolegang.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Det store tempel, rundt om er alle klasselokalerne + deres sovesale. Meget spændende sted.

Norbulingka

Så kom turen til Norbulingka det er godt nok et fantastisk sted, hvis man er hvid med kunsthåndværk som jeg er. Norbulingka er også kende for at være Dalai Lamas sommer palads, men det bruges til at uddanne og holde den gamle håndværks kultur i live. Her på skolen kan man søge ind en gang om året og de fleste afdelinger har kun 6 pladser pr. år. Man er i lære i 3 år og vil man mere kan man tage to års overbygning.

Håndmalet træboks, alle motiver er taget ud fra buddiske skrifter, så intet er overladt til fri fantasi. Men det er fantastisk hvad de kan male og hvor ens de kan lave det selvom det er forskellige elever der maler de samme ting.

På træ værkstedet laves ting der skal vider til maleværkstedet eller store figur på bestilling til templer eller andre kunder.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Her lære man at male Thanga malerier. Det blev i tidernes morgen lavet på kæmpe store lærred og ophængt i templer til særlige lejligheder. Stadig kun motiver taget ud fra buddiske skrifter.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Et Thanga malerier tager fra 2 til 4 uger at lave og vi taler mange arbejders timer om dagen.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Næsten færdig. Tjek lige hvor lille hans pensel er.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Naboen ligger sidste hånd på sit biled inden det går vider. De bliver sat op på en silke baggrund og solgt i deres butik hvis det ikke er en bestillings vare. Bestillings vare kan man først få lov at lave når man er på overbygningen.

Ind og ud gang til Norbulingka, som også har sy værksted, tryk, metal værksted og et køkken hvor der læres at lave traditionel mad.

 

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Kangea marked og Hindu tempel

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Et tempel ikke mange hvid turister besøger, så derfor kom vi. Historien fortæller (den vi fik) at Lord Shivas kone Parvati døde og han blev så trist at han bar hende på sine skulder i bare sorg, fordi han var bange for hun ville blive glemt. Lord Shiva møder så Vishnu. Vishnu tanger Shivas koner og begynder at svinge hende rundt i luften, så hurtig at hun falder fra hinanden og flyver over hele Indien + et sted i Nepal. Vishnu siger til Shiva nu vil hun blive husket for der skal bygges et tempel alle de steder en dal af hende krop er landet. Som jeg husker blev det til over 50 templer, der hvor vi var landede hendes bryster.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Det er et tempel der skal besøges af mange pilgrimme. Pilgrimme på tur skal altid besøge mindst 5 templer før de tager hjem igen. Vi mødte en flok fra Rajasthan, der var musik, sang og glade smil.

Mænd synger og spiller, kvinder ser bare ud…måske godt ud.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Og hvem syntes ikke det er skønt at se sig selv på foto.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Sidste stop et sten tempel

Bare fordi jeg syntes det var flot på et foto jeg så på gaden. Det var flot og storslået, men fordi der hade været jordskælv nogle år til bage var en del af det faldet lidt sammen. Men man kunne stadig fornemme hvor fantastisk det havde været engang for længe siden.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Et udflugts mål for inder…isæt til familie fotos.

Dharamshala.....Dalai Lamas by

Der er da skønne de tre på stribe der.

En spændende by, som man godt kan bruge mange dag i og uden om.

Rikke

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*