Isfahan, Iran

Så blev det pludselig en stor by, Isfahan på over 4,5 millioner…. er lidt af et kaos at møde efter de andre byer vi har været i (små på omkring 1 til 1,5 millioner). Vi ankommer en fredag, som er muslimsk helligdag…eller deres fridag…. så for dem står det på familie hygge i parker eller andre skønne steder.

Parken …..eller haven som det kalder steder med træer…. Hasht Behesht Garden som ligger lige bag vores hotel var også fyldt til randen med familier der hyggede, lavede sport solgte lidt ting og bød os velkommen med smil og frugt. Skønt møde med Isfahan.

Total fredags familie hygge.

Vi blev budt på frugt og hygge snak…… det er de vilde med at snakke og tilbyde noget der kan spises.

Selv op fundet net…. når man nu gerne vil dyrke sport på en hygge fredag.

Rund tur i byen.

Første guide tur var med en lidt ældre dame som havde boet i byen hele sit liv, så hun valgt at vi tog bussen rundt til det hun gerne ville vise os. Og lige en husker mænd går ind foran i bussen kvinder bag i bussen…. lige før vi skabte lidt forvirring på første bus tur.

Og hvad er så det…….

Et duge tårn…som der fra gammel tid var mange hunderede af i byen. Vi tænkte og hvorfor skal vi se det…er det historie…er det kultur…og ja det er. Et torn kunne huse op til 20.000 duer, og som det var før i tiden var byen en landbrugs by og havde brug for gødning. Så tårnet var lavet så smarte at alt due lort faldt på jorden i små bunker så det hver morgen kunne samles sammen til gødning på marken. Man havde fundet ud af at deres afføring var særdeles god og kunne holde skade dyr væk fra marken. Så ja det var historie og kultur på en gang.

Bare lige til info et lille stop i en nøde shop og der gik jeg så lidt amok sammen med en flok iranske dame, ville ønske vi havde sådan nogle butikker her hjemme. Mandler med lime og Saffron, salt mandler, cashew nødder med Saffron, pistacienødder med smag + med og uden skal….. nej jeg kan blive ved valnødder stop stop det blev til shop amok.

Mange af os tror jo nok at Iran kun er muslimsk, men nej der bor både kristen og jøder i Iran. I Iafahan har de en stor armensk kirke. I tidernes morgen boede en del armenier her i byen (var dog ikke så populær og blev fordrevet da landet skiftede tro til islam, men blev dog budt velkommen igen da man indså det var en fejl at fordrive dem)de havde deres kirke og fik tildelt et område hvor de kunne slå sig ned. I dag er der ca. 4000 kristen armenier som bor omkring området der i daglig tale bliver kaldt Jolfa.

Et af de store flotte vægmalerier. I midten vores liv på jorden, nederst helvede og øverst himmeriget.

Et andet meget sigende vægmaleri, de tre visemænd…først en iraner, nr. 2 en europæer, nr. 3 en afrikaner, så hvorfor alt den ufred mellem religioner.

Smuk smuk kirke, fik prøvet to cafeer i området den ene en meget gammel fin en den anden en smuk cafe med sjæl og særdeles god kaffe og Saffron is. 

Iransk pige brunch i den smukke cafe.

Og se lige mig hvor jeg kikke efter den smukke is….. smagte fantastisk.

Da det armenske folk fik tildel et stykke jord var det på den anden side af floden (som er tør i sommer perioden)blev man nødt til at få bygget en bro…si o seh Pol broen, men har det kende tegn der er 33 buer. Islam har 33 måder at komme i himlen på(mener jeg vores guide fortalte) og Jesus var 33 år da han døde på korset ….. det var for at skabe venskab mellem de to religioner på hver sin side af floden.

Broen bruges stadig flittig i dag, især de unge elsker at hænge ud i alle de små burer dag som aften.

Så blev det Emam pladsen med den kæmpe Bazar og to moskeer.

Den gamle Bazar.

Pladsen var før i tiden brugt til polo, så i hver ende af den store plads står to søjler om blev brugt som mål. I dag bruges og besøges pladsen flittig af alle turister som iraner der elsker at gå rundt købe is, hygge med hinanden, shoppe eller også besøge de to moskeer som regnes for nogle af verdens flotteste.

Deres konge som byggede begge moskeer, byggede først Lotfollah , men syntes den blev for trang til hele hans hof så han byggede Emam moskeen som også er kendt for sin smukke islamisk arkitektur.

kaster kun lige et par hurtig fotos på, det kan godt blive lidt tungt med alt det mosaik og store buer.

Lotfollah moskeen.

Emam moskeen.

Ellers bliver pladsen mest brugt til selfie og andre foto opstillinger.

Så blev det aften og tid til at få lidt mad…. min ret bestod af auberginer kogt med Saffron og hvidløg serverte med brød til meget lækkert.

Inden vi træder ind i moskeen, kan vi da lige nå at shoppe et stykke dragt hvis man mangler.

Jameh moske… betyder fredags moskeen så det er den der bruges om fredagen, alle byer har en sådan moske.

Og der renoveres hele tiden på den gamle moske.

Den moskeer med meste historie ligger i en gammel bydel …… Jameh moske, og er blevet bygget til og på gennem 4 tids perioder. Så når man går rundt i denne kæmpe moske kan man se hvor forskellig bygge stilen har været fra hver periode der er blevet bygget til eller om. Storslået og en masse historie kom med på denne times rundvisning af vores guid som var gammel historie lærer fra en privat skole. Så det var med at høre efter…for elles blev der lige spurgt om vi havde forstået…..men så lang en historie springer jeg lige over her…i får bare et par enkle fotos af hvilke bygnings arter den består af.

Lidt sjovt historie, dette tårn blev brugt på karavanes tid, som et lys tårn (som vi kender det far havet et fyrtårn) så når det blev mørkt havde de rejsende en pejle mærke at følge til nærmeste by. Før i tiden stod der en del rundt omkring i byen.

PS. man havde en stige op til der hvor der nu er lukket med mursten, og inden i tårnet var en trappe der førte helt op i toppen. Om natten var der ild i tårnet, og dagen blev det brugt til at holde øje om der var uvelkommen gæster på vej til byen.

En skør ting vi så i Isfahan var “tårnet der ryster”, hvorfor man har gjort det og hvad det gør godt for har man aldrig fundet et svar på….så der stod vi og så på en mand gå op i højre tårn og begynde at skubbe det så meget frem og til bage at klokkerne i begge tårne begyndte at ringe…tog godt nok en lille film men svært at fornemme hvor skør det var….men et kæmpe tilløbs stykke for alle turister som iraner…..lidt mærkeligt ide med et ryste tårn.

Nu vi taler om religioner, så ud over muslimer og kristnende bor her også en lille menighed af jøder, vi fik lov til at besøge deres gamle synagoge som  de var ved at sætte istand. Foto inden for ikke tilladt.

På vej ud af byen for at se lidt land liv kørte vi også forbi et gammelt ild tempel ( der er et nyere inde i byen) men her i byen bor også dem der tror på Zoroastisme…det var den religion som Iran havde før de blev et muslimsk land. Så sig ikke at religioner ikke kan trives sammen, det kræver bare respekt og forståelse for hinanden.

Det var nogle af de højde punkter vi så her i byen, vi var heldige at møde en masse søde mennesker der gerne vil snakke , byde på te og fortælle om dem selv og deres land. Vi er jo alle ens med eller uden tørklæde bare glade mennesker der godt kan lide at snakke med hinanden.

Dages grafitti så kan vi så tænke over det. Kvinder og sport. Herre sport fodbold + vægtløftning.

Tak for besøget Isfahan.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*