Panama city til indianer besøg

Panama city

Velkommen til Panama city efter en meget lang fly tur fra Paris 11 timer + lidt ekstra….så det var bare lige i kassen og få vendt dagen med 7 timer. Bor heldigvis i den historiske del af Panama city og skal det af to omgange heldigvis, så få nok udforsket den del af Panama city rigtig godt.

Panama city

Første historiske Panama stop…Peter Ingemann sagde i sit program størst, man skal da købe sig en Panama hat, men huske at prutte om prisen man er vel fra Jylland….ja man er. Så den kommer på hovedet det meste af min rejse, den er faktisk skøn at have på.

Panama city

Historisk bydel.

Første dag i Panama city hedder kun historisk bydel. Den bydel er under en kæmpe make over, heldigvis bliver den holdt i den gamle koloni stil. Så tror inden for et par år at det bliver et mega hipster sted, plus at priserne vil stige i den grad. Så godt vi lige napper det inden det køre helt i pris toppen, men det bliver fantastisk smukt når de er færdig med det hele. Den nye bydel er bare et vesten Dubai men alt for mange mall`s men det også ok for ved jo aldrig om jeg falder over et par fede sneaks.

Panama city

Noget er gammelt noget nyt, men det hænger så fint sammen alligevel.

Panama city

Og hvem kunne ikke bo her med et par flamingoer der hygger. Dog er bydelen opdelt i to, en der er fint for turister at være i dag som nat og en de ikke anbefaler efter det bliver mørkt.

Panama city

Her kræves også lidt fler kræfter til oprydning og forskønnelse, men der er alligevel noget over det her leves ikke udstilles.

Panama city

Det er bare en helt almindelig torsdag, med udsigt til en varm dag.

Panama city

Men de sælger stadig deres håndværk rund omkring på gade hjørneren og så skønt at se de ældre dame lige få en snak med familien over mobilen.

Panama city

Historier fortælles.

Jeg elsker at komme til byer hvor der fortælles historier på gaden. Især når historien handler om deres land, kampen for frihed og kærlighed til deres land. Det fortæller gaderne i Panama city gamle bydel om gennem smukke grafitti malerier.

Panama city

Så her kommer bare et lille uddrag af nogle af de mange historier jeg fandt.

Panama city

Stamme folket, indianer.

Panama city

Panama city

her var en meget lang fortælling.

Panama city

Fundet på en forfalden bygning som engang var et teater.

Embera indianerne

Først bil til opsamlings stedet, her hentes vi af en kano.

Embera indianerne er et farverig og venlig folk. Vi bliver modtaget af to fra stammen som sejler os til deres landsby.

Embera

Det ikke fordi vi kommer sådan er deres tøj stil bare.

Embera

Nogle steder er vand vejen bare tæt.

Her mødes vi med glade smil et håndtryk og venlighed uden lige…det kan vi godt lære lidt af, sige det bare lige hurtig. Landsbyen er ny 12 år gammel, de er en gruppe som er flyttet fra deres gamle landsby og af regeringen fået et nyt stykke land. Her bor nu 23 familier ca. 90 mennesker + høns, katte og kalkuner.

De lever af turisme, det er både god og skidt.

Vores hotel værelse de næste par dage. En kæmpe platform til en lille dobbelt seng, også bare i det fri.

Embera

men en en udsigt at vågne op til som siger woooo.

Embera

Landsbyen er utrolig smuk og meget velholdt. Deres by er deres arbejdsplads, så det kræver en masse god energi at få det lille samfund til at fungere.

Embera

Det gode er de giver deres kultur vider, de lever harmonisk er utrolige venlige og meget obs. på du nyder dit ophold her. Det fine er ikke mange vælger at overnatte(vi var de eneste), men det gjorde vi. På den måde bliver du en del af dagligdagen. Både det at se når de er på job, men også når det bare er hverdag/fyraften.

Der hygges, laves mad, vi får bag haven at se, børn leger, ældre slapper af og vi bliver behandlet som en del af samfundet de dage vi er her. Ingen strøm (ud over i den lille fælles butik hvor køleskabet skal holdes i gang), kun få voksende har mobil telefoner. Så livet er ikke et stres fuld hurtig løbende skal have nyt nyt samfund, men et med respekt for kultur, mennesket, naturen og troende på at livet faktisk er super fedt. Det gad jeg godt have med hjem.

Embera

Her bor en familie på far, mor og 4 børn. De går i skole her i byen indtil de skal i 7 klasse. Derefter er det en lang rejse hver dag ind til byen, ca. 2 timer hver vej. Men ifølge Panama lov skal børn gå i skole.Embera

Kæledyr er her fugle.

Embera

Vi får gæster.

Landsbyen er deres arbejdsplads og de er skuespillerne som fortæller/vider bringer deres kulturelle arv.

Om det er negativt det med turister ved jeg ikke. Da vi spiste morgenmad i hoved huset, opdagede jeg at dem der skulle være på når der kom turister tjekkede ind i en bog, skrev deres arbejders opgave ned. (Plus de havde en anden bog, en købmandsbog, så når du var i tage selv butikken, skrev du bare ind i bogen hvad du havde taget så kom der nok en afregning sener). Mit spanske er ikke i top så engang imellem lidt svært med kommutationen, men den her landsby er ansat til at fortælle historien om Embera indianerne, det gør de godt, kan fornemme på dem de elsker det og er stolte over deres folk. Der store indianer samfund er ikke lette at besøge, så derfor har man lavet et lille samfund som kan fortælle deres historie.

Køkken damerne er klar, de laver frokost til alle gæster. Frisk fisk, stegte bananer i en palme kræmmerhus.

Embera

Der ligges sidste hånd på den traditionelle udsmykning.

Embera

Hårpynt er lavet, (nye blomster hver dag til deres hårpynt). Alle i traditionel klædedragt, som de går i også selv om der ikke kommer turister.

Embera

Opstilling med sang og musik når der kommer gæster. Var så skønt bare at stå på side linjen og kikke på.

velkommen dans

Udover velkomst dans…danser de også deres stamme dans, faktisk skøn sang og musik. De fortæller en historie fandt aldrig rigtig ud af hvad den handlede om.

historie dans

Børn liv

At være barn her uden mobil, tv eller Mac er faktisk ikke så slemt. Det hedder fri leg og der er altid en der gider lege. Der er børn i alle aldre, de store passer på de mindre. Måske det var vær at tænke over, fri leg giver glad børn og sunde voksende, tror god vi kunne bruge sådanne puste rum her hjemme. Børn på gaden, børn på plænen, børn der opfinder nye lege med hvad de finder og ikke os voksende der skal aktivere dem hele tiden.

Embera

De var bare skønne, fik nok lige taget lidt for mange fotos af de skønne børn.

Embera

Man kan kun blive knus forelsket i den her størrelse 3 år. og frk. fræk 2 år.

Embera

En lidt mere betænksom dreng i det traditionelt mande klæde stykke. Billig i tøj forbrug er mænd her i stammen, et stykke stof mellem benene og en perle nederdel når de vil pynte sig.

Embera

Aftens bad.

Embera

Her deler man om arbejders opgaverne og det gælder at hele familien…far, mor, bedsteforælder og søskende hjælper til for at få familielivet det at køre. En meget stolt første gangs far, farmor stod på spring men fik ikke lov til at give den 3 måneder søn mad.

Embera

På tur i baghaven og på vandet

De var så søde og ville så gerne vise os alt muligt, så vi var lige på tur i baghaven og se os lidt omkring. Dovendyr, fugle, sommerfugle, banan palmer, mango træ og det helt stor kakao træ. Nu er jeg jo chokolade elsker af første grad så det var stort at få den i hånden. Smager frisk ikke bittert, det kommer jo først når kernerne tørres og skal bruges i den vider forarbejdning til mit elskede kakao + chokolade.

Embera

Nat sejlas med krokodille kik. Nu var det jo mørkt kl. var 20 men at sejle stille afsted og lige se det der krokodille hoved glide langsomt forbi båden ….jaaaa jeg skulle ikke have hænderne i vandet. Men det skulle vores båd mand.

Embera

Ikke stor men respekt har jeg dog for den alligevel.

Embera

Så fik jeg hold en krokodille baby….den var lidt gal sur.

Der skal svømmes, jeg er dog ikke den helt store glade sø svømmer, Hader der der bund i en sø. Men i baggrunden en dal af kanalen der glider de store skibe forbi.

Embera

Den søde dreng samlede muslinger til deres aftensmad sammen med sin far.

 

Embera

Siger farvel og et stort tak til Embera indianerne.

Embera

Et besøg være især med overnatninger.

2 Comments

  1. sofie brix nielsen

    skønt at læse. Ida og mig har lige kigget på det hele. Hun synes også det var fedt. Og skønne skønne billeder

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*