Shiraz, Iran

Velkommen til Shiraz vi håber i vil kunne lide vores by…. dejlig velkomst, til 30 grader, lag på lag tøj og tørklæde…puha det skal man lige vende sig til når man allermest har lyst til at hoppe i korte bukser og en lille top…..men det går nok, det er jo ikke en bade ferie jeg har valgt…… vigtig her i landet husker man altid lige det med tørklædet.

Shiraz byen som har været Irans hovedstad 3 gange, men for ca. 200 siden blev det så Tharan. Shiraz blev kendt for og er stadig et litterær og kulturelle center. Byen stammer helt tilbage fra Persiens tid, det siges at de har landet smukkest bazar…. det vil vises sig om vi er af samme overbevisning når vi når til enden af vores tur.

Mange gange er det lidt kedelig bare at se fotos af gamle bygninger…så prøver at holde det på et minimum af bygnings billeder…..hi hi hi…

Kultur

Vi har valgt en håndfuld af de vigtigste ting at se her i byen, det er jo ferie så vi skal da også hænge lidt ud og opleve befolkningen.

Pars museum ……bygget efter en model af en europæisk hat til modtagelse af udenlandske gæster i gammel tid.

Godt nok ikke foto af hans gravsted kunne beder lide dette store væg maleri over for det store gravsteds monument.

Hafze gravsted…..en af de mest kendte poeter som i dag er blevet kult og besøges af folk fra mange lande. De læser deres et vers fra koranen og et af deres ynglings vers fra Hafze digtsamlinger. Ud over Hafze er der en anden stor og lige så kult poet i Iran som også stammer fra Shiraz…Saadi…hans gravsted var lidt flot og samtidig en folke park hvor man hver onsdag holde picnic og deler mad ud til dem der ikke har så meget at gøre godt med.

Selve grav stedet hvor der uden om er en kæmpe park have.

Eram Garden…..som er en stor botanisk have med et smukt plads. Haven bruges flittig af alle, især mange studerend kommer her finder et lille sted til hygger og snak. Irans fineste universitet ligger nemlig ikke langt far denne smukke have.

To glade unge studiner på vej gennem haven til et køligt snakke sted. Alle er bare så venlige og vil så gerne snakke.

Og nu med tørklæde, er ikke helt god til den iranske model. så det er blevet til en turban.

Naranjestan…smuk have med et smuk palads…..iransk arkitektur, når det er finest…..især alle deres smukke mosaikker….de er vild med have og deres specielle is, der ligner små nudler som svømmer rundt i sukker is vand…..lige sødt nok for mig.

Moske

Nu er vi jo i et muslimsk land så derfor er der en del moskeer der skal besøges.

Pink moske…. en lille med meget smuk moske, man skal være der tidlig formiddag for at opleve lyset gennem de farverige vinduer som danner smukke mønster på gulvet.

Den smukke gård….og inden for var der kø for at få et foto af sig selv i det smukke lys…. så jeg tog bare et af en tilfældig turist….gad ikke vente eller lave et opstillet foto af mig selv….men smukt var det at se lyset gennem de farverige vinduer.

vi besøgte også Shah Cheragh moske…..nok det mest hellige i byen. Her er tørklæde og lange ærmer ikke nok, her udleveres hvis du ikke har et kæmpe klæde til at dække dig i + mænd og kvinder er adskilt. Ingen fotos inden for……men kunne jeg have taget fotos ville i have set et overflødiges horn af, spejl mosaik, sten i alle farver, guld og kæmpe lysekroner. Meget smukt…..så her må i tænke jer til en moske i smukke blå farver.

Fik også besøgt en koran skole men blev bedt om at gå igen da der skulle holdes bede møde…samling.

Sidst moske vi så her i byen..selvom de har mange var Valik moskéen som er en af de største i byen…med sine 48 store sten søjler der holder det flotte buede loft og smukke blå mosaik sten der pryder moskeen over alt…..elsker mosaik simpelthen så smukt.

Inde i gården.

også lige mig i fri leg inden for hi hi hi…kan ikke lade være turer dog ikke lige hoppe på hænder for så faldt hatten jo af.

Bazar

Og så kom vi til Bazaren….som ligger lige ved siden af moskeen.

Vakil Bazar som er kendt som Irans smukkeste, den er stor, smuk og fyldt med alt verdens ting og sager. Fra gammel tid en vigtig del af silkevejen for handel af eksotiske vare.

der er så meget at købe ude som inde i Bazaen…….

Uden for byen

Ud over byen er der to meget vigtige ting der skal opleves 60 km uden for byen…Persepolis og Naqsh-e Rustam.

Et af verdens fineste pladser(ruiner) + 4 konge grave hugget ind i klipperne.

Indgangen brydes med høje porte og over alt er der fortalt historie om hvordan man levede på denne tid….hvem der kom på besøg og hvad tiden gik med. Det hele sluttet dog da Alexander den store kom og indtog Iran….det dengang Persien, øv han var så vild og fik ødelagt så meget af deres kulturarv.

konge grave.

Et hurtig lille besøg i en lille landsby fik vi også lige tid til på vej tilbage til Shiraz….ankom lige da børn fik fri fra skolen og markedet var ved at lukke.Men de var glade for besøg og vi blev taget imod med åbne arme.

På vej fra skole.

Krydderier til salg + lidt underbukser hvis du mangler.

Her findes ikke Lego….men drenge elsker at bygge så bruger man da bare de rigtige klodser.

 

Tak for at du bød os velkommen Shiraz nyder den sidste kop kaffe her på en lille cafe startet af to unge drenge og de kan lave kaffe.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*