Sidste Panama etape

Så er jeg kommet til sidste Panama etape. Bocas del Toro, Panama city og San Blas.

Velkommen til paradis bliver vi mødt med på skilte og i tale. Nu er det der med paradis jo forskellige fra person til person. Jeg vil sige velkommen til turist land, men meget store bogstaver. Fyldt med hoteller, restauranter og en masse øl bar, det er jo selvfølgelig paradis for nogle desværre ikke mig. Fandt dog god mad og kaffe her så det var da heldigt. Og et par smukke strande.

Bocas del Toro

Vi skal bo i et af de ældste huse som nu er omdannet til hotel. Før ejet af en engelsk mand og hans indiske hustru. Her boede de helt selv, dog med en masse tjenestefolk omkring dem. Da han solgte blev det omdannet til hotel.

Sidste Panama etape

For siden er godt sminket, bagsiden rå og usødet.

Sidste Panama etape

Her er lidt forfalden, har det som at se en falleret kvinde der prøver på bedste måde at ligge en perfekt make up for at dække over det slidte og beskidte. Her er fyldt med unge der tager til vilde druk partys, 3 øer på en dag med sprut, dans og høj musik, er bange for at det kan blive byens undergang, for på den lange bane gider man det bare ikke mere når ens alder er over de…taler for mig selv 50 år.

Sidste Panama etape

Men der er nu også altid noget smukt over forfald, det fortæller jo sin helt egen historie. Tror han har boet her hele sit liv, som en indfødt dame fortalte…da det der internet kom ville alle til Bocas del Toro og det er ikke så godt. Se nu alt er væk, intet er som før roligt og uberørt.

Sidste Panama etape

Lige kommer hjem fra skole, og se lige en smuk farve på det hus.

Sidste Panama etape

Men de er lige dovne her som alle de andre steder vi har været, hænger ud og er lige i den store vægtklasse.

Sidste Panama etape

Lukket øv for det, nu overnatning for høns og andet godt, men de er bare goder til det med farver på huse. Hurra for den farverige kultur.

Sidste Panama etape

Bare lige en enkel grafitti…..her er de nemlig meget mere mørke end i rasten af Panama vi har været, næsten over i afrikansk udsende.

En dag med båd

Det var en ok tur, men det første vi fik at vide husk nu drikke vare så som øl, cola og måske lidt snack. Som jeg ser det så er det, det de lever af i store mængder. De to i båden er et typisk billet på folk fra Panama. Det er bare lidt øv.

Sidste Panama etape

Men på den anden side, de er også bare skønne, aldrig set så mange kvinder i alle størrelser og aldre stille op til foto. Her er det dog i badedragt, men det er sjælen syn, de har de vildest udforderne bikinier på hvor størrelser ingen betydning har. Elsk dig selv som du er det kan de, der kunne vi lære lidt af. PS. det grønne er noget mærkelig tang ikke jeg har set før.

Sidste Panama etape

Jeg nyder solen, så først bagefter det typiske der sker når de kommer til stranden. Dåseøl med i vandet også kastes de op på stranden bagefter. Det gør ondt i min mave at se bagsiden her af deres paradis.

Bagsiden af den strand tur

Det de kalder strande er det da også, men de har også bagsider. BLIVER SÅ TRIST.

Hvorfor alt det affald i naturen, ser det over hele verden plejer dog aldrig at skrive om det, men det er altså værre end vi går og tror øv for det. Ryd nu op.

Sidste Panama etape

Håber snart folks øjne åbnes, vores verden kan snart ikke mere.

Sidste Panama etape

Affald kan være kunstnerisk smukt bare ikke her i naturen, smidt uden om tanke.

Sidste Panama etape

Det var hvad den ældre dame snakkede om, hendes barndoms hjem er blevet misbrugt af internettet som hun udtrykte det.

Den pænere strand endnu

Bus tur tværs gennem hoved øen, det var beder, så kom vi til en fin strand. Søstjerne stranden. Vi ankom heldigvis tidligt men inden for to timer, var der landet samtlige turist både. Fyldt med øl drikker højt musik og hurtige jetski både eller hvad de nu hedder. For fanden kan naturen ikke bare være natur og en gammel kone nyde den.

Smukke smukke søstjerne som sender stikker ud hvis du rører ved dem og det gør man ikke….vel turister.

Sidste Panama etape

Men mange forstod det ikke og rørte ved dem tog dem op for et dumt fotos skyld, selfie. De tåler det ikke lad dem nu bare være smukke i vandet og kik….. respekter nu bare naturen.

Nu er jeg så ikke lige verdensmester i at ligge på badeferie langs, bliver rastløs. Så blev det til en masse yoga leg i vandet.

Sidste Panama etape

Tak for denne gang Bocas del Toro, sagde vi efter en halv time i læg for et skybrud, inden det er med fly til Panama city.

Panama city anden omgang

Panama igen…….

panama

Dagen begyndte rigtig godt, besluttede vi vil gå rundt i den rigtig gamle del af Panama City, havde læst det ikke var et sikkert sted når det var mørk, nu var det lyst så nok ingen ko på isen. Lige nået ind i den gamle nedslidte bydel da en politibil rullede op på siden af mig(der er mega meget politi her i landet føler sig så sikker når man bevæger sig rundt)og på super engelsk sagde til mig. Vi vil gerne at i forlader denne bydel her er meget farlig at bevæge sig rundt. Det er jeres sikkerhed vi tænker på. Ups kikkede mig lige rundt og fik øje på et par lidt for skæve mystiske mænd komme lidt tæt forbi mig, okay blev fuldt ud af de søde betjente.

Bare lidt øv, bagsider af byer er tit spændende men ikke nok til at sætte sit liv på spil for et fedt graffiti maleri og et faldefærdig hus.

panama

Så ned slidt er det, men så smuk bliver huste når det er færdigt. De arbejder så meget på at holde den originale stil. Det er så på vej inde i den rigtige gamle, skumle kvarter.

panama

Der står jeg så grafitti elsker som jeg er når lige et par fotos inden det ud af det hood.

panama

Elsker det.

Så tog en lang traver mod det morderne, total kedeligt kun erhvervs bygninger og store Mall. PS. det danske flag var der ikke, nok blæst væk. Men sådan ser moderne ud på afstand.

Det blev regn, det blev en Mall, det blev nye Nike. JA JA JA det er også altid godt med nye sneakers.

Kanalen

Så kom dagen hvor kanalen skulle ses, meget snak skal vi købe en tur hvor vi sejler eller bare besøge deres besøgs center. En tur koster 1000 kr. Pr. mand. Nej der syntes jeg dog lige det var i overkanten så det blev kl. lige over 9.00 i besøgs centeret. Husk lige at tjen op på det der skibsfart, vi kom og så røven af det sidste skib sejle igennem. Så stod vi der, ja men det åbner jo først kl. 9.00, nej Rikke tirsdag er den eneste dag de åbner kl. 8 sidste skib er igennem kl. 9.00. Pause til kl. 14 hvor de så kommer i lind strøm igennem. Hvad laver man så fra lige over 9 til 14 nyt Mall, kaffe og glo butikker igen.

panama

Kl. 14 tilbage igen se på MEGET STORE SKIBE KOMME IGENNEM EN MEGET SMAL KANAL…

panama panama

Tjek lige højden på skibet, før og når det skal igennem, meget lavt nede.

Spændende, men Panama er meget mere en store skibe gennem en kanal, selvom det er fascinerende den kanal så 40.000 arbejder har lavet.

San Blas sidste kultur stop

Det blev først på dagen og maskinen var lille kun plads til 9 personer, både bagage og os selv skulle vejes for at se om der var over vægt. (Så opdagede man lige sine ferie vægt). Spændende at sidde lige bag ved hr. Kaptajn og følge med på alle skærmene.

san blas

Så kom vi til vores hytte med hav udsigt.

san blas

Vores to søde damer på øen, der altid sørgede god for os.

san blas

Morgenmad så tid til første svømmetur på nabo øen der har en dejlig strand.

san blas

Igen bliver mit indre legebarn sat på prøve med det der solbadning, er bedst til at svømme bade, bevæge, svømme ligge lidt bevæge svømme også slut.

san blas

Kirkegårds besøg, fortalt af en helt ægte Kuna indianer.

Deres gravplads ligger på fastlandet i højden, så tæt på himlen som muligt. Kuna folket er fra tidernes morgen et naturfolk, med en stærk natur religion, så de lever og ånder for at passe godt på naturen(alt er relativt, som vores guide sagde, jeg har en mobil, elsker cola og spiser også fast food). Men de holder stadig ved mange af deres værdier.

Kuna folket bliver begravet i en hængekøje. Hængekøjen er symbolet på livet. Du fødes i en hængekøje, det er din seng. Når man er voksen finder man kone eller mand, det er i hængekøjen nyt liv skabes, når du skal begraves bliver det i en hængekøje.

Rød farve din mors blod, hvid farve din fars sæd, derfor har man disse to farver med i graven.

1. Den død hænger i hjemmet et døgn

2. Den død bægers i hængekøjen til gravpladsen.

3. Hængekøjen hænges op i et hul der er to meter dybt.

4. Der ligges et træ låg på og man former toppen som en gravid mave.

Ansigtet vender altid bjerget, kikke mod moderjord. Man er nu i moderjords krop. I 30 timer i træk synger en shaman som din hjælpe guide vider mod de 8 trin op mod himlen.

De har to møder, den biologiske og moder natur, begge giver dem liv. Forstås på denne måder din biologiske mor føder dig, moder jorder giver dig føde så du kan leve. Før i tiden blev Kuna folket op til 90 år, de levede kun af hvad jorden og havet kunne give dem, de tog kun det de skulle bruge. De brugte urter, havde en medicinmand til hjælp og fødte hjemme i hængekøjen. Det betød også mange børn blev født men mange døde også af malaiya, diarre eller andre sygdomme.

I dag har regeringen lavet et sundhedshus så de fleste som vores guide sagde, fødes nu i en send lavet til det. HA HA HA ja tænk ikke en hængekøje men en med ben.

san blas

Tre ældre damer, som hele deres liv har været jordmøder og stadig er.

By besøg

san blas

Kuna landsbyen består af 3000 mennesker heraf 60 % er børn. En familie får gerne mellem 5 til 7 børn, nogle bliver boende andre flytter til andre byer. De har en skole, men videregående uddannelser skal tages i Panama City.

san blas

Set fra søsiden på vej ind mod hoved øen.

san blas san blas

san blas

De elsker naturen, vil helst der er rent. Men som man kan se det med affald så er snak et handling noget andet i vores samfund i dag.

De har ikke sådan arbejde, de lever af turister og det ikke billigt at komme her, men skidt en super oplevelse. Håndværk er det de sælger, lavet af kvinder på øen, det er også det deres klædedragt består af. Udover turister, sælger de også kokosnødder, fisk og andet godt fra naturen. Skibe især fra Colombia kommer og handler med Kuna folket.

Kuna folket er en slags selvstændig lille ø gruppe med eget styre, dog hjælper regeringen i Panama med, sundhed og uddannelse.

Blev helt vil med alle de smukke kvinder og deres dragter de havde på. Ikke for vores skyld, sådan går mange af den klædt. så her lige et par mange stykker til farve tosser som mig.

san blas san blas

san blas

Jeg er tossi med de farver, gør altid glad.san blas san blas

De unge går dog helst i tøj som os, men de har alle det traditionelle tøj.

san blas

Jeg kan bare ikke lade være, skulle lige have en håndarbejders snak på vejen. Arme og ben består af lange perlekæder som tager en del timer ar få sat på.

san blas

Jeg fik bare et lille armbånd på af 8 rækker perler om håndledet. Skulle jo prøves.

Samfundet består af 60 % børn, så der er godt 1200 børn på øen og det kan ses.

san blas

Fri leg og bare numser alle steder piger som drenge.

Turist leg og hige five.

Turen på San Blas endte med tropisk regn, lyn og torden ,aldrig oplevet noget med så meget knald på, det var faktisk også en på opleveren at se modernatur gal sur. Tænker hun lige ville på minde os om alt det skidt der smides i verdenshavet, for efter storm kommer alt skidtet til kysten. Ikke et kønt syn.

Det blev så til en stresset fredag, ingen fly kommer komme pga. vejret. Skulle flyve kl. 8 kom afsted kl.13.30 med lige et omvejs stop i en anden lille by før det hed Panama.

Den var ikke stor plads til 4, spændende tur.

Farvel og tak til Panama nu den lange vej hjem til Danmark som også er et paradis når solen er over det lille land.

Tak til Bibi fra Hanibal rejser Århus for at have hjulpet os med at få lavet denne skønne tur.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*