Yazd, Iran

YAZD…En smuk gammel by som lige er kommet under UNESCO vinger, for dens åbenhed og tolerance over for alle de forskellige religioner som bor dør om dør i byen.

Vi vågner op til 30 grader, rundvisning og en masse viden, men er så heldig stillet at vi bliver mødt af en fantastisk ung kvinde som er vores guide. Så med hendes levende fortælling og interesse i vores land blev det en dag fantastisk med byt og lyt til hinandens historie om vores lande.

Stilhedens tårn

Zoroastisme er en af de troretninger som stadig findes i Yazd. En tros retning der er bygget op omkring jord, ild, vand og støv, hvor for dem ild er guddommelig. Så når nogle døde var der et problem, de kunne ikke begrave dem da jorden det ville tilsmudse, de kunne ikke brændes ilden og støv var hellig og de kunne ikke smides i vanden da det ville blive beskidt. Der blev så bygget ” Towers of silence ” stilhedens tårn uden for byen. Her gik man så brægende på den døde gerne op til 20 km hen til tårnet, anbragte liget for enden af trappen og to bægere bag liget op til første mellem station. Her dobbelt tjekket man lige om nu vedkommen var død…. ved at ligge et stykke brød på maven af den døde kunne man ved hjælp af en hund finde ud af om vedkommen var død eller bare fået et slagtilfælde…..ville hunden ikke gå efter brødet var han død…de gik efter tugten af liget…..så kunne man fortsætte det sidste stykke op til stilheds tårnet med liget som blev lagt i den række det hørte til. Børn først så kvinder og mænd yderst. Rundt på muren sad gribbe og ventede på at komme i krig med et fest måltid……så inden for få timer var der ikke mere tilbage af den døde. Man brugte grippen da man fandt ud af at de havde de stærkeste maver og aldrig kom nær byen så der var ingen smidte fare…..selvom nogle af de døde havde lidt af smitsomme syg.

Smukt sted mærkelig at tænke sidste begravelse der fandt sted sidst i 1970. Nu har man anlagt en kirkegård ved siden af da det ikke er tilladt mere med det menneske spiseri.

Måske i tænker det lyder lidt barbarisk, men når man står der og høre om deres tro ser tårnet er det ligesom der komme en mening med det måde de gør det på…. man skal huske på den er en trosretning der stammer fra det 1400 århundrede.

Huse som den afdødes pårørende boede i inden turen gik hjem igen.

Vores fantastiske guide, der her fortæller hvilken række følge de døde lå i og efter følgende blev vasket ned i hulet ….det vil sige hvad der var tilbage og det var ikke meget.

Denne ældre mand var en af de mænd der bag de døde op inden det blev forbudt sidst i 70èrne. Hans alder kendes ikke rigtig men vores guide mente omkring de 90.

Ild tempelet

Ild templet…..hvor den hellige ild brænder og har brændt i de sidste 400 år. Vi kunne kikke ind gennem et vindue i den smukke bygning, hvor ilden passes af en bestem ild mester og brændet må kun komme fra dødt valnød eller mandel træ. Kun tilhænger har adgang til selve rummet med den levende ild.

En have lavet for at imponere

Haven som blev bygget for at imponere gæster der kom til byen for at besøge kongen eller stats mænd. Et meget yndet udflugtsmål for iraner. Ud over den smukke have  ja var pæn…. er det også det sted i Yazd der har det højeste vind tårn ca. 33 meter højt. Et vindtårn er bygget for at skabe kølige rum… under vind tårnes findes altid et spring vand så når den varme vinden rammer vandet skabes der en kølighed i rummet. Vil sige meget smart designet og virker super godt.

De ses overalt i byen…pinde som stikker ud blev brugt før i tiden til at stabilisere tårnet og som stige hvis der skulle repareres.  Men det haven mest bruges til af iranerne er at tage fotos af dem selv….det er de vilde med og bruget meget lang tid på…. også udklædt som i gamle tids dragter.

Eller bare af hinanden til Instargram……som er vildt populær her da FB er forbudt.

De unge moderne iraner.

Bazaren og bydelen omkring

Den smukke plads foran bazaren…….hvor vi gik en tur om bag ved for at møde de lokale.

Bageren og hans familie…..de samlede også på sten.

To frække iranske børn der syntes vi var nogle sjove nogle.

På vej ud at handle….meget smarte cykel tasker de har….i Iran cykler kvinder ikke, de vil gerne men men ser lidt skævt til det…vores guide ønskede sådan hun kun cykle uden at nogle ville løfte øjenbryn af hende…men hun håber det vil komme med tiden i de store byer er de så småt begyndt.

Familien på vej på indkøbs tur.

Hvad der er lige så vigtig er deres dør…..der er to dør klokker, det til højre med den sarte klang bruges af kvinder den til venstre med den høje klang bruges af mænd…..så ved man altid hvem der kommer….kvinder skal jo bæger tørklæde hvis der kommer fremmede mænd i huset.

Den gamle by

Den gamle by del er blevet restaureret så man rigtig kan fornemme hvordan det så ud før i tiden. Men sine lange snoede gader…som ligger menneske tomme…. på nær os turister…. det meste af tiden, fordi men den varme vil de flest helst være inde og tæt på sit vind tårn hvis man har sådan et i huset.

En kvinder viser med et sort klæde uden for sit hus at hun søger.

Det er dagen før fredag og der laves mad i store mængder, så fredag er alle velkommen til at få et moltid mad rig som fattig.

Moskeen

I den gamle bydel ligger en af de ældste moskeer, som også i tidernes morgen var indgangs port til byen. Moskeen er dekoreret men en lang frise med vers fra koranen i mosaik + at der overalt er flotte mosaik mønster…. og for ingen skal være i tvivl har man fra tidernes morgen sat sin signatur under sit mosaik værk.

Og vi venter bare til bussen med alle de mange turister er væk så vi kan få lidt ro der inde.

Vi stiller vores sandaler og træder ind i den smukke moske.

Set ude fra……og var jo som skrevet byens ud og indgangs port.

Ikke at forglemme vi er i Iran et land fyldt med fredelige og venlige mennesker…de ønsker bare at blive anerkendt og ikke misforstået. Tak Yazd for en dejlig oplevelse af din by.

Og et stort tak til vores fantastiske guide.

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*